Barion Pixel

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.74″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Zártkerti ingatlana van? Minősítse át díjmentesen!

A zártkerti ingatlanok tulajdonosai 2017. december 31-ig bezárólag kérhetik a földhivataltól a területük “művelés alól kivett területként” való nyilvántartását, ami számos előnnyel jár (pl. így könnyebben és jobb áron tudja értékesíteni az ingatlant, mivel forgalmi értéke az átvezetést követően növekedni fog).

De mi is az a zártkerti ingatlan?

Az ingatlan-nyilvántartásban a telkek kétféle besorolásúak lehetnek:

A külterületihez tartoznak a zártkerti ingatlanként nyilvántartott földterületek. A zártkerti kategóriába sorolhatók pl. az egyes településekhez tartozó

Ezek az ingatlanok gyakran a lakott területek közvetlen közelében találhatóak, viszont áruk lényegesen alacsonyabb. Ugyanakkor, a zártkertek beépíthetősége korlátozott, sőt, a ráépített ház sem fog lakó ingatlannak számítani. A külterületen általában csak néhány százalék (legtöbbször 3%) a terület beépíthetősége, míg a belterületen akár a 80-90 %-os beépíthetőségre is van lehetőség.

Fontos, hogy a zártkert miként van feltüntetve a tulajdoni lapon: 1987. szeptember 1. napjától a “zártkert” fogalma megszűnt, de ettől függetlenül a tulajdoni lapokon a művelés alól kivett területek között a korábbi “zártkert” az alábbi megnevezésekkel szerepelhet a tulajdoni lapon:

A zártkert értékesítése:

A földforgalmi törvény a zártkertek értékesítésére is a földekre irányadó bonyolult szabályozást rendeli:

Az átminősítést követően az adott zártkert “zártkerti művelés alól kivett terület”-ként kerül majd feltüntetésre az ingatlan-nyilvántartásban. Ez nem jelenti azt, hogy a zártkerti terület belterületté válna, ugyanakkor az ilyen módon átminősített ingatlant ugyanúgy lehet majd értékesíteni, mint bármely más, nem termőföldnek minősülő ingatlant (azaz pl. lakást, lakóházat). Nem lesz tehát szükség kifüggesztésre és jóváhagyásra sem.

 

Ami nagyon fontos (!!):

A földhivatali eljárás díjmentes, de a lehetőséggel csak 2017. december 31-ig lehet élni, mely jogvesztő határidő, ezt követően nem lesz többé mód az zártkerti ingatlanok átminősítésre!  Az ingyenesség alól kivételt jelent a soron kívüli eljárás kérelmezése, ebben az esetben ingatlanonként 10 000 forint díjat kell megfizetni.

Egyéb szabályok:

Előnyök, ha megtörténik az átminősítés:

Hátrányok, ha nem kerül sor a zártkert átminősítésre:

 [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]